divendres, 18 de maig del 2007

PRECEDENTS DE LA ORATORIA ROMANA

1 PRECEDENTS DE LA ORATORIA ROMANA

La oratoria romana gira al voltant de Cicero, no solament es l'autor del que s'han conservat discusos per escrit sino que també s la persona que va deixar tractats sobre els fonaments teorics de l'eloquencia la sea doctrina basica i també noticies sobre els oradors que l'havien precedit.

1.1 Els primers oradors

Cicero destaca com a persones eloquents a Api Cludi el Cec, home politic,. militar gramatic i poeta del qual sabem per Cicero que ja vell i cec va propnunciar un discurs al senat incitant-lo a no firmar la pau amb Pirrrus.

Entre els altres exemples de primitius discursos es troben algunes laudatio funebres, que es conservasven en els arxius familiar i que Ciceró qualifica de falsos perque acunmulen sobre el difunt honors inexistents o inmerescuts.

Entre aquests destaquem tres:

Quint Fabi Maxim a la mort del seu fill, Cicero, i Plutarc elogien la seva enteresa moral i la gravetat de la seva eloquencia.

QUint Ccili Metel: elogi del seu pare del que deia que va gaudir en vida de deu felicitasts.

Luci Emili Paulus: elogi ala mort dels seus dos fills petits del qual es conserva un fragment de gran elevacioo moral on agraeix als deus que hagin fet caure aquesta desgracia sobre la seva familia i no sobre la patria.

2.2 Copnsolidac ió de la oratoria al segle II aC

El contacte amb Grecia produeix un allau d'intel·lectuals grecs sobre Roma, la oratororia romana dels segle

Marc Porci Cató: L'eix de la oratoria de Cató es la seva preocupació moral fustiga la corrupció de la'administació i dels costums, el luxe de les dones i la despesa, es preocupa mes de l continugt que de la forma, coneix les normes retoriques iles utilitza quan li sembla bé.

Escipió Emilià, el seu cercle esta impregnat de la cultura romana i grega, professen una moral elevada plena d'humanisme d'arrel filosofica.

La seva poratoria es fina i senyorial de to moral,

Del mateix cercle son Gai Leli, Sulpici Galba i Metel Macedoni

Mes joves els germans Tiberi i Gai Grac oradors vibrants i de fprmació grega , fan fer discursos a favor de les reformes socials i els drets del poble i terrigle el darrer discurs de Gai grac al final de la seva vida.

Marc antoni i Licini Cras son de final de segle, als quals Cicero considera elsls seus mestres i eson els protagonistes de la seva obra de Oratore.

Marc Antoni dominava la tecnica oratoria i sabia vom emocionar i commoure l'auditori, Licini Cras que tenia una mes gran cultura en dret civil, filosofia i retoricautilitzava a convenienc ia la gravetat i el patetisme i també la ironia i la broma. Ells dos deixen el cami preparat per la gran figura de la oratoria romana Cicero.

3 Cicero i el seu entorn

3.1 ambient oratori el segle I a C

3.2 Cicero

4 la oratoria despres de Cicero

4.1 Decadencia deles escoles de retorica

4.2 L'obra de Quintilià i Tacit

4.3 La oratoria imperial els panegirics