divendres, 18 de maig del 2007

PRECEDENTS DE LA HISTORIA


1 Considerem precedents de la història els primers documents de caracter històric escrits en prosa.

1.1 Foedera Regum: Tractats dels reis amb els pobles veins, son docuemnts religioso juridics que swe signaven amb una srie de formules religioses i rituals. Tit Livi ens ha transmes el tractat entre Romans i Albans .

1.2 Actes dels magistrats Amb el titol d'Acta comentarii o libri, guardaven els arxius oficials que regfistren els aconteixements mes importants i constitueixen una font hiastorica de priemr ordre.

1.3 Libri Pontificum o Annales Maximi: Els Pontifex Hi incloien els fets mes rellevants de cada any sobretot els relacioants amb la religio i el culte public. Tamb é hi publicavern el calendari annual amb les dates del començament i del final de l'any, els dies laborables, les festes i els aniversaris. La col·ldeccio la va publicar Q. Muci Escevola i va constituir una font de noticies perls historiadors romans.

2 Documens Privats

Les families importants guardaven els documents escrits en honor dels seus avantpassats il·lustres, com una mena d'historia de la familia.

2.2 Laudationes funebres: discursos en lloança del difunt que es pronunciaven en els funerals per un membre de la familia.

2.2 Tituli imaginum: inscripcions gravades sota els retarts o mascares del difunt que contenien el seu nom, les seves getes i els carrecs que havien ocupat.

3 Naixement de la historiografia romana els Annalistes:

Les primeres noticies de Roma les van escriure els historiadors grecs, que no eren afectes a la causa romana per aixó els romans van començar a escriure la seva propia historia, ala qual van donar el nom d'Annales amb le mateix titol que els llibres dels magistrats, ja que ells també consignaven els episodis per anys.

3.1Fabi Pictor: escriu a finals del s.III els seus annals abarca des de l'arribada d'Enees fins la segona guerra punica, els primers historiadors romans escriuen en grec.
altres annalistes son: Cinci Aliment, Corneli Escipio, Postumi Albi,

4 Cató i els seu successos fils l'epoca de Sila

4. 1 Cató

Cató el Censor: Contrari a la influencia grega va representar la oposició tradicionalista adicte als antics costums romans, fomentava tot el que era romà i refusava tot el que venia de Grècia Va escriurre diversos tractats en prosa encaminats a l'educació del seu fill. Esl principals van ser sobre L'agricultura, l'oratoria el dret i l'art militar.

4.2 Epoca dels Gracs

4.3 Epoca de Sila

5 Cesar

6 Nepot

7 Salusti

8 Tit Livi

9 La historia al segle I

Valeius Patercul

Era cavaller Romà


  • Valeri Maxim
  • Quint Curci

9.1 Tacit

10 La historia al segle II

10.1 Suetoni

  • Florus
  • Justi

12 La historia als segles III i IV

12.1 Historia augusta

12-2 Autors d'Epitomes

  • Aureli Victor
  • Eutropi

12.3 Amia Mercelli