diumenge, 13 de maig del 2007

Quint Horaci Flac

Va néixer a Venusia, el seu pare va ser un llibert que va comprar la llibertat, i es va establir a Roma amb el seu fill petit.

Va acabar els seus estudis a Atenes on el va sorprendre l’assassinat de Cèsar, va ser tribú militar del bàndol republicà.


Va formar part del cercle de Mecenes i fins que fins i tot li va oferir el càrrec de secretari personal. però ell nomes va acceptar una vila a les muntanyes sabines on es v inspirar per escriure molts dels seus poemes.

Va morir poc desprès del seu protector l'any 8 aC,

Va cultivar 3 generes poètics: La sàtira, la lírica i la epístola.

Seguint
el model del poeta grec Arquiloc, va escriure Epodes i Sàtires, aquests obres de joventut son d'estil desenfadat, agressiu i a vegades cruel. publicades entre l'any 35 i 30 aC, però començades molt abans

Epodes: 17 poemes curts dels quals el mes conegut es el segon conegut com Beatus ille-..., un bellíssim cant al avida senzilla.

Sàtires: 18 poemes dividits en dos llibres. El to satíric perd agressivitat i es torna mes filosòfic Els poemes s'ocupen de temes mes general en la línia del poeta romà Lucili.

Odes o Carmina: Col·lecció de 103 poemes dividit es en 4 llibres de mètrica i temàtica variades, canta l'amistat, l'amor, la pàtria, l'oci i l'orgull de ser poeta.

Epístoles es la darrera obra literària, composta de cartes purament literàries, de les quals no és coneix el destinatari.
El primer llibre te 20 cartes de temàtica i mètrica semblant a les sàtires.
El segon llibre te nomes 3 epístoles de tema literari, la primera de les quals està dirigida a August,
L'Ars poetica es la mes important d'aquestes epístoles, està dirigida als germans Pisons, es la mes llarga i es també la darrera que va escriure, per això constitueix una mena de testament poètic de l'autor.



M Fernanda