diumenge, 13 de maig del 2007

Cai Juli Cesar

Nascut a Roma de la ilustre familia Julia, va ser un líder política i un gobernante de Roma va recorrer tots els càrrecs públics i militars.

Va formar el primer triumvirat, va derrotar a Pompeu a la guerra civil i va asumir tots els poders fins el dia del seu assessinat.

Autor de dues produccions històriques:

De bello gallico (Guerra de les galies) consta de vuit llibres que corresponen a cada any de la campanya. Desprès d'una descripció de la galia segueix els passos de les seves conquistes i enfrontaments amb cada un dels pobles.

El llibre VII narra l'aixecament de la Galia assota el comandament de Vercingetorix i el total triomf de Cesar a la batalla d'Alesia

De Bello civili (la guerra civil) consta de tres llibres on s'expliquen els diversos avatars de la seva guerra contra Pompeu, inclou la Campanya d'Hispania (2n llibre) i la derrota final de Pompeu.

Desprès de diversos estudis s'ha pogut comprovar que els llibres que semblaven objectius estaven escrits a la major honra i gloria del seu autor que canvia els fets i els moments per afavorir la seva imatge personal.

La obra constituïa una crònica diària dels fets, utilitzava els informes que enviava al senat i els seus propis apunts, però van ser considerades de tal qualitat que cap altre historiador va escriure sobre aquests fets.

Per la puresa de la seva llengua, el lèxic i la construcció constitueix amb Ciceró el model i paradigma d ela prosa llatina.



M. Fernanda