dimarts, 19 de maig del 2009

Publi Ovidi Nasó

Publi Ovidi Nasó poeta romà conegut en el món catalanoparlant com Ovidi, va escriure sobre temes d'amor, dones abandonades i transformacions mitològiques, va néixer el 43 aC a Sulmona , una ciutat de Italia central, al cor dels Apennins.
Se'l compta amb Virgili i Horaci amb els tres millors poetas de llenagua llatina, però amb la diferencia en que ell va nèixer en época de pau i els seus temas els tratava diferent amb un tó més alegre.

BIOGRAFIA
Va estudiar retorica en Roma, que el va completar amb un llarg viatge, i quan torna comença a estudiar la carrera judicial lo que el seu pare volia que estudies; però descobri la poesia i s'implica totalment a la poesia ja que econòmicament ho podia permtre.
Era frequent en el Cercle de Marcc Valeri Messala, cercle que estaba en contra dels objectius politics d'August. Ovidi es va casar tres cops, amb la tercera i última va ser quan es va enamorar profunsdament.

August va exiliar Ovidi l'any 8 a Tomis, a la costa del Mar Negre, per raons que ens són desconegudes. Ovidi mateix va escriure que va ser a causa d'un error i un carmen. L'error en sí és incert. Ovidi podria haver tingut un afer amb una dona de la família d'August, o podria haver ocultat informació d'un afer tal. El carmen, tanmateix, és molt probablement l'Ars Amatoria, un poema didàctic que oferia consells amorosos als homes i dones romans, i que portava uns quants anys en circulació.
Va ser durant aquest exili que Ovidi va escriure dues col·leccions més de poemes, les Tristia i les Epistulae ex Ponto, que il·lustren la tristesa i desolació lluny de Roma. Tot i que era amistós amb els nadius de Tomis, encara frisava per Roma i per la seva estimada tercera esposa.

Obres que ha fet en la seva vida:

-Epistulae Heroidum: 21 cartes en versos elegíacs de heroines famoses, que fa un repas per tots els sentiments amorosos, es fa clar el tema principal de ovidi: l'amor.
Amores: tres llibres compenen un conjunt d'elegies, sobre situacions amoroses en una parella: seducció, gelosia etc, etc.
Ars amandi:aut amatoria: tres llibres en versos elegíacs, un tracta sobre la seducció i l'altre dona consells a les dones.
Medicamina Faciei Femineae:aquest és tot un llistat de receptes de bellesa per les dones.
Remedia Amoris:Ovidi en aquest dona consells de com alliberar-se dels mals de amor.
Metamorphoseon:són 15 llibres en hexàmetres diactílics, són cants de transformacions mitiques.
Fasti: Son 6 llibres inacabats.
Ibis: un poema del 9 dC, es una protesta contra un antic amic que va intentar apoderarse de tota la seva fortuna.
Halieutica, parla sobre la fauna marina del mar Negre.
Tristia: 5 llibres de poemeselegíacs, és l'enyorança a Roma.
Epistulae ex Ponto: són 4 llibres, són elegies que va escriure en el exili sobre la mar Menor.

Obres que s'han considerat perdudes o falses:

Consolatio Liviam
Medea
NUX
Carmina

Stephanie Peguero